Menu Sihat...Resepi Singgang Ikan Ubi Cekur Kini Jadi Kegemaran Suami
Memang sedap,memang lazat dan yang penting memang sihat lagi menyihatkan.
Lauk feveret anak-anak dan suami. Kalau masak SINGGANG IKAN UBI CEKUR ni confirm licin tau! Hirup pulak kuah panas-panas pehh??
Nak sediakan pun mudah. So kalau mak-mak tengah BERPANTANG, menu sihat macam ni sesuai dan bagus juga untuk orang yang tengah berdiet sebab rendah kalori.
Selain bantu buang angin, cekur juga membantu menyembuhkan kembung perut, memulihkan rahim, bantu banyakkan susu badan, melegakan perut memulas, mengurangkan bengkak, melancarkan darah haid, melegakan batuk dan sakit tekak, menghilangkan lenguh sakit sendi, mewangikan badan, serta melancarkan perjalanan darah.
Bahan-Bahan:
3-5 ekor ikan selar/kembong/any ikan yang sesuai
9 biji cili api
3 ulas bawang putih - hiris
3 biji bawang besar
1-2 keping asam keping (kalau suka masam bole tambah lagi)
2 batang serai dititik
3 inci halia - hiris nipis
Ubi cekur 3 inci-hiris atau tumbuk
Bendi kuantiti terpulang
Daun Limau 1 tangkai
Daun ketumbar dan akar
air masak (kuantiti terpulang)
garam secukupnya
Bahan tambahan:
2 inci kunyit hidup dihiris/serbuk kunyit
1 inci lengkuas - hiris
Bunga kantan 1
Cara penyediaan:
1. Didihkan air dalam periuk.
2. Masukan semua bahan yang di hiris.
3. Lepas tu masuk asam keping
4. Bila kuah dah betul mendidih, masukkan pula ikan. Ikan tu kalau nak sedap korang boleh bakar dulu atau goreng kejap. Pakai sikit minyak je. Terpulang.
5. Tutup periuk biar ikan masak.
6. Lepas tu taruk bendi dan perasakan garam.
7. Siap untuk dihidang.
Makan ikan singgang macam ni kalau lawan dia budu ngan ulaman, fuh bole menambah nasi sampai tersandar oii. ??
Selamat mencuba!
sumber resepi:Nurasykin Ali
Memang sedap,memang lazat dan yang penting memang sihat lagi menyihatkan.
Lauk feveret anak-anak dan suami. Kalau masak SINGGANG IKAN UBI CEKUR ni confirm licin tau! Hirup pulak kuah panas-panas pehh??
Nak sediakan pun mudah. So kalau mak-mak tengah BERPANTANG, menu sihat macam ni sesuai dan bagus juga untuk orang yang tengah berdiet sebab rendah kalori.
Selain bantu buang angin, cekur juga membantu menyembuhkan kembung perut, memulihkan rahim, bantu banyakkan susu badan, melegakan perut memulas, mengurangkan bengkak, melancarkan darah haid, melegakan batuk dan sakit tekak, menghilangkan lenguh sakit sendi, mewangikan badan, serta melancarkan perjalanan darah.
Bahan-Bahan:
3-5 ekor ikan selar/kembong/any ikan yang sesuai
9 biji cili api
3 ulas bawang putih - hiris
3 biji bawang besar
1-2 keping asam keping (kalau suka masam bole tambah lagi)
2 batang serai dititik
3 inci halia - hiris nipis
Ubi cekur 3 inci-hiris atau tumbuk
Bendi kuantiti terpulang
Daun Limau 1 tangkai
Daun ketumbar dan akar
air masak (kuantiti terpulang)
garam secukupnya
Bahan tambahan:
2 inci kunyit hidup dihiris/serbuk kunyit
1 inci lengkuas - hiris
Bunga kantan 1
Cara penyediaan:
1. Didihkan air dalam periuk.
2. Masukan semua bahan yang di hiris.
3. Lepas tu masuk asam keping
4. Bila kuah dah betul mendidih, masukkan pula ikan. Ikan tu kalau nak sedap korang boleh bakar dulu atau goreng kejap. Pakai sikit minyak je. Terpulang.
5. Tutup periuk biar ikan masak.
6. Lepas tu taruk bendi dan perasakan garam.
7. Siap untuk dihidang.
Makan ikan singgang macam ni kalau lawan dia budu ngan ulaman, fuh bole menambah nasi sampai tersandar oii. ??
Selamat mencuba!
sumber resepi:Nurasykin Ali
0 Ulasan