Resipi Ikan Masin Lada Putih.. Makan dengan nasi panas2 bertambah nasi
Ramai lagi yang masih buntu untuk menu tengahari ini
Apa kata kita masak yang simple saja hari ini..seperti ikan masin saja
Bahan-Bahan:
Ikan masin ( ikut suka apa jenis, di potong kecil & di goreng )
Lada putih ( ikut suka tahap kepedasan)
Bawang putih
Bawang merah
Bawang besar
Air asam Jawa
Garam, Ajinomoto , gula
Ikan masin ( ikut suka apa jenis, di potong kecil & di goreng )
Lada putih ( ikut suka tahap kepedasan)
Bawang putih
Bawang merah
Bawang besar
Air asam Jawa
Garam, Ajinomoto , gula
Cara-cara untuk memasaknya
1. Goreng ikan masin ( kegaringan ikan tu ikut suka.. )
2. Tumis Bawang merah dan bawang putih hingga garing dan naik wangi.
3.Masukkan lada putih yang telah dihiris tadi
4.Seterusnya, masukkan ikan masin yang telah digoreng tadi
5. Masukkan bawang besar. Tumis dan gaulkan bersama. Tumis sampai warna coklat kecoklatan semua bahan-bahan tadi.. time ni boleh sudah tambah perasa seperti garam ajinomoto dan gula. Saya lebihkan gula untuk seimbangkan rasa masin dari ikan masin.
Masukkan sedikit air asam jawa ( option lain boleh lah Masukkan tomato ( ikut suka lah)
Saya guna asam jawa supaya rasa lada putih ikan masin ini semakin sedap.. gitu
Siap! Boleh sudah makan dengan nasi panas2.. mabeles you!
Selamat mencuba.
krdt : Watie Dee
0 Ulasan