RESEPI NASI AIR SIAM ,MASAK MACAM NI...LAZATNYA TAK TERKATA

RESEPI NASI AIR SIAM ,MASAK MACAM NI...LAZATNYA TAK TERKATA
Nasi air..bukan saja anak suka tapi suami pun tetap mencari,jadi nak tak nak saya terpaksa melilau mencari resepi terbaik untuk hidangan seisi keluarga

Bahan-bahan (nasi)



1 cawan beras
4 cawan air
3 hiris halia
Sedikit garam

Bahan-bahan (sup daging)

1/2 kg daging - potong besar
1/2 kg tulang
1 biji bawang besar merah – dihiris
2 ulas bawang putih – diketuk

4 sekawan
Kulit kayu manis, buah pelaga
Bunga lawang, bunga cengkih

1 1/2 sudu besar rempah soto/sup
Minyak masak
Garam
Air

Bahan-bahan (Air Lada)
20 biji cili api
1/4 cawan cuka
Gula

Bahan-bahan (Daging goreng)
1 inci halia
Garam

Bahan-bahan lain

Ikan bilis goreng
Telur masin
Lobak masin
Sos ikan
Limau nipis
Daun sup & daun bawang
Cili merah

Cara-cara (nasi)

Cuci beras beberapa kali. Masukkan kesemua bahan dalam periuk. Panaskan di atas api yang perlahan dan kacau selalu supaya nasi tidak hangit. Jika kering, tambah sedikit air.

Kacau sehingga menjadi nasi yang lembik (macam bubur tapi lebih pekat). Padamkan api bila dah siap.

Cara-cara (Air rebusan tulang)
Rebus daging dan tulang dengan air secukupnya sehingga empuk. Lebih kurang 2 @ 3 jam juga lah. Nak cepat empuk jangan pi hempuk pulok masak dalam pressure cooker sure tak pressure tunggu daging empuk..

Cara-cara (sup daging)
Tumis bawang besar, bawang putih dan 4 sekawan sehingga naik bau dan bawang agak perang.

Masukkan air rebusan tadi dengan tulang. Kemudian masukkan rempah soto/ sup. Rasakan dengan garam.

Cik Tie suke gune rempah soto cap syarifah tapi kat johor aje adanya. Kalau tak hade rempah sup babas pun sodap juge.

Cara-cara (daging goreng)
Potong kecil daging yang direbus tadi. Gaulkan dengan halia yang ditumbuk dan garam.

Kemudian gorengkan daging tadi.

Cara- cara (Air lada)
Blendkan cili api, cuka dan garam. Untuk air lada Cik Tir suka lebihkan manis. Bila makan dengan nasi air balance rasa masam, manis dan pedas.

CARA MAKAN
Engkau ambik nasi sesenduk-masukkan air daging yang tengah panas tu-kemudian di masukkan segala bahan tambah. Makan semangkuk confirm tak cukup.

sumber:khadijahjaafar

Catat Ulasan

0 Ulasan