Resepi Gulai Telur Itik Kelantan Dan Tips Masak Telur Supaya Tidak Pecah

Resepi Gulai Telur Itik Kelantan Dan Tips Masak Telur Supaya Tidak Pecah
Bahan-bahan:

4 biji telur itik
1 pek santan
1-2 keping asam
Garam
Gula
Bahan Kisar:
4 ulas bawang merah
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1 sudu besar ketumbar biji
3 tangkai cili padi
Cara-cara:
Masakkan santan bersama bahan kisar dengan api perlahan sambil terus dikacau sehingga mendidih. Masukkan asam keping, garam dan gula.
Saya rebus telur berasingan. Kalau telur dimasak berasingan, masukkan ke dalam kuah yang telah mendidih. Lihat cara memasak telur berasingan di nota di bawah.
Bila kuah pekat, siap untuk dihidangkan.
Nota/tips:
Telur itik boleh dimasak berasingan dengan api perlahan agar ia tidak pecah. Panaskan air hingga mendidih. Pecahkan telur satu persatu sampai habis. Masak selama 15 minit. Angkat dan tos. Kalau boleh jangan dikacau semasa ia belum benar-benar masak di dalam air. Ini kerana ia akan pecah dan strukturnya tidak menarik.
*Dalam air mendidih tu saya tambah cuka sikit

sumber:resepi mama

Catat Ulasan

0 Ulasan