RESEPI SATA IKAN ASLI TERENGGANU,GORENG BOLEH BAKAR PUN BOLEH
SATA IKAN/SATEY IKAN. Dah takyah nak pergi terengganu dah lepas ni, buat sendiri jeps!!
Bahan
-bahan :
5 ekor ikan sardin/selayang
3/4 biji kelapa putih
6 biji bwg merah (ditumbuk)
Seinci halia (ditumbuk)
Sedikit daun kesom (diracik halus)
1 sdb cili boh
1 biji telur
Garam,gula dan abe aji
Resepi rahsia budu sedikit
Cili api potong kecil2 x nk pedas potong cili besar
Daun pisang layur atas api
Caranya :
Ikan ambil isinya
Tumbuk atau mesin
Gaul dgn bahan yg lain
Ambil daun pisang buat kelongsong
Bakar/goreng jer atas kuali leper
Tara....siap...yumm yumm..sedap sehingga menjilat jari.
Kredit : Surita Hassan
SATA IKAN/SATEY IKAN. Dah takyah nak pergi terengganu dah lepas ni, buat sendiri jeps!!
Bahan
-bahan :
5 ekor ikan sardin/selayang
3/4 biji kelapa putih
6 biji bwg merah (ditumbuk)
Seinci halia (ditumbuk)
Sedikit daun kesom (diracik halus)
1 sdb cili boh
1 biji telur
Garam,gula dan abe aji
Resepi rahsia budu sedikit
Cili api potong kecil2 x nk pedas potong cili besar
Daun pisang layur atas api
Caranya :
Ikan ambil isinya
Tumbuk atau mesin
Gaul dgn bahan yg lain
Ambil daun pisang buat kelongsong
Bakar/goreng jer atas kuali leper
Tara....siap...yumm yumm..sedap sehingga menjilat jari.
Kredit : Surita Hassan
0 Ulasan