Resepi Biskut Dam..Nostalgia Cookies Orang Lama
Melihat biskut ini membuatkan saya teringat pada mak di kampong.
Apatah lagi raya bakal menjelang.Tidak boleh tidak memang kena buat jugak biskut ni.
cookies orang dulu dulu
biskut dam
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan planta
1/2 cawan gula castor
1 biji telur
3 sb serbuk koko
1 cawan planta
1/2 cawan gula castor
1 biji telur
3 sb serbuk koko
1. Pukul planta dan gula hingga kembang.
2. Masuk telur dan tepung gaul sebati .
3. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian diwarnakan
dengan serbuk koko.
dengan serbuk koko.
4. Masukkan kedua-dua doh dalam plastik dan disimpan di dalam fridge selama 30 minit.
Cara melapis dam :
1. Kemudian canaikan doh kuning dan doh koko lebih kurang
1cm tebal setiap keping. Pastikan kedua-dua doh sama saiz.
2. Sapukan campuran putih telur di atas lapisan koko. Kemudian
dilapiskan lapisan kuning di atas lapisan koko itu. Buat 4 lapis.
dilapiskan lapisan kuning di atas lapisan koko itu. Buat 4 lapis.
3. Lepas itu lapisan yang telah siap itu dipotong-potong setebal 0.5cm ataupun 1cm setiap keping. Ketebalannya mempengaruhi besar atau kecil biskut itu.
4. Sapukan putih telur di atas sekeping lapisan itu dan diletakkan
lagi sekeping lapisan bersilih warna (kuning+koko+kuning+koko). 4 lapis kesemuanya. Kemaskan susunan itu.
lagi sekeping lapisan bersilih warna (kuning+koko+kuning+koko). 4 lapis kesemuanya. Kemaskan susunan itu.
5. Di bahagian hujung lapisan yang telah menjadi seperti blok itu
kita akan dapat lihat seperti susunan dam.
yang tidak kemas itu dan seterusnya potonglah biskut itu setebal 1cm setiap keping.
Potongkan hujungkita akan dapat lihat seperti susunan dam.
yang tidak kemas itu dan seterusnya potonglah biskut itu setebal 1cm setiap keping.
6. Bakar pada suhu 165C selama 10 minit.
Credit : Athirah Mazalan
0 Ulasan