Resepi Ikan Bakar Berinti Bantut.Aroma Kantan Menyelerakan

Resepi Ikan Bakar Berinti Bantut.Aroma Kantan Menyelerakan
PKP masih lagi belum habis,masih pening fikir nak masak apa harini?
Apa kata kita bakar ikan pulak
Jom lihat bahan-bahan

Bahan2nya...

2 ekor ikan cencaru / ikan kembung pun boleh ( dibelah belakang, siang buang perut ikut belakang dan bersihkan)

1/2 biji kelapa inti bersaiz kecil diparut
1 biji bawang merah dihiris
5 biji cili api *
1 batang serai dihiris *
1/2 inci halia *
1/2 camca teh jintan manis *
Garam secukup rasa *
Gula secukup rasa *
Air asam jawa 2 sudu makan
Duan pisang / Daun bunga kantan unutk balut ikan untuk dibakar
1. Lumurkan garam dan kunyit pada ikan.
2. Tumbuk semua bahan yang bertanda *
3. Gaulkan pada kelapa

4. Masukkan hirisan bawang besar dan gaulkan. Sumbat dalam ikan tersebut.5. Balut ikan tersebut dengan daun pisang / daun bunga kantan. ( Kalau guna daun bunga kantan lebih wangi)


6. Bakar hingga masak.
7. Hidangkan, dan boleh makan dengan nasi. Memang sadap dan wangi
Selamat mencuba
sumber:Roshima Ibrahim Shima

Catat Ulasan

0 Ulasan