Resepi Ikan Bakar Berinti Bantut.Aroma Kantan Menyelerakan
PKP masih lagi belum habis,masih pening fikir nak masak apa harini?
Apa kata kita bakar ikan pulak
Jom lihat bahan-bahan
Bahan2nya...
Apa kata kita bakar ikan pulak
Jom lihat bahan-bahan
Bahan2nya...
2 ekor ikan cencaru / ikan kembung pun boleh ( dibelah belakang, siang buang perut ikut belakang dan bersihkan)
1/2 biji kelapa inti bersaiz kecil diparut
1 biji bawang merah dihiris
5 biji cili api *
1 batang serai dihiris *
1/2 inci halia *
1/2 camca teh jintan manis *
Garam secukup rasa *
Gula secukup rasa *
Air asam jawa 2 sudu makan
Duan pisang / Daun bunga kantan unutk balut ikan untuk dibakar
1. Lumurkan garam dan kunyit pada ikan.
2. Tumbuk semua bahan yang bertanda *
3. Gaulkan pada kelapa2. Tumbuk semua bahan yang bertanda *
4. Masukkan hirisan bawang besar dan gaulkan. Sumbat dalam ikan tersebut.5. Balut ikan tersebut dengan daun pisang / daun bunga kantan. ( Kalau guna daun bunga kantan lebih wangi)
6. Bakar hingga masak.
7. Hidangkan, dan boleh makan dengan nasi. Memang sadap dan wangi
Selamat mencuba
sumber:Roshima Ibrahim Shima
0 Ulasan