DENGAN ADANYA RESEPI INI MENJADIKAN MEMBUAT PEPES AYAM LEBIH MUDAH

DENGAN ADANYA RESEPI INI MENJADIKAN MEMBUAT PEPES AYAM LEBIH MUDAH

Pepes ayam ni memang sedap,amat sesuai dimakan bersama nasi putih,dan ianya sesuai juga dijadikan juadah berbuka puasa.

Bahan-bahan


Isi ayam bahagian dada - dikisar
2 biji telur
2 sdb ketumbar**
2 sdb jintan manis**
2 sdb jintan putih**
3 btg serai**
5-6 ulas bawang merah**
3 ulas bawang putih**
4 biji buah keras**
1 inci halia**
1 inci kunyit**
Segenggam cili kering**
2 kiub ayam
250 ml santan kara
Secukup rasa
Garam, gula
Daun pisang untuk membungkus

Caranya

Blend semua bahan² bertanda ** kecuali isi ayam dan telur hingga lumat dan tuangkan dalam kuali, masukkan sedikit minyak, kiub ayam, secukup rasa, garam, gula dan santan.

Kemudian masak semuanya hingga pekat dan sejukkan sambal.

Isi ayam kisar digaul dengan telur, setelah sambal sejuk campurkan dengan ayam kisar tadi. Gaul rata² isi ayam dan sambal. Pepes ayam ni nak rasa pedas² manis.


Letakkan 1 sdk adunan pepes atas daun pisang dan bungkus mcm kuih koci kemudian kukus selama 20 minit.

Masa nak makan bakar sekejap atas dapur. Makan panas², sedapnya

Kredit: Rozmaliza Omar

Catat Ulasan

0 Ulasan