Resepi Miang Kham Makanan Lazat Masyarakat Thailand
Bahan-Bahan
Daun Kaduk
Kacang
Kelapa
Halia
Limau nipis/kasturi
Bawang besar
Cili padi
Udang kering
Kelapa : isi kelapa dihiris halus dan digoreng tanpa minyak (sangai)
Bahan kuah :
Air - 2 cawan
Gula melaka - 5 keping
Gula putih - 2 sudu
Belacan - besar ibu jari
Serai - 2 batang atau daun pandan
Cara sediakan :
Panaskan air, masukkan gula melaka, gula putih, belacan.
Kacau dengan api perlahan
Akhir sekali masukkan serai atau daun pandan untuk wangikan kuah.
Cara makan :
Gulungkan daun kaduk, masukkan semua bahan dan letakkan kuah balut dan makan. Nyum nyum nyum. Sedapnya. Selamat mencuba. Hihihi. Silakan saja SHARE.
kredit : NurulHuda Awang Yaacob mahn
Bahan-Bahan
Daun Kaduk
Kacang
Kelapa
Halia
Limau nipis/kasturi
Bawang besar
Cili padi
Udang kering
Kelapa : isi kelapa dihiris halus dan digoreng tanpa minyak (sangai)
Bahan kuah :
Air - 2 cawan
Gula melaka - 5 keping
Gula putih - 2 sudu
Belacan - besar ibu jari
Serai - 2 batang atau daun pandan
Cara sediakan :
Panaskan air, masukkan gula melaka, gula putih, belacan.
Kacau dengan api perlahan
Akhir sekali masukkan serai atau daun pandan untuk wangikan kuah.
Cara makan :
Gulungkan daun kaduk, masukkan semua bahan dan letakkan kuah balut dan makan. Nyum nyum nyum. Sedapnya. Selamat mencuba. Hihihi. Silakan saja SHARE.
kredit : NurulHuda Awang Yaacob mahn
0 Ulasan