Resepi Gulai Darat Kelantan,Enak Dimakan Bersama Nasi Putih Atau Nasi Minyak

Resepi Gulai Darat Kelantan,Enak Dimakan Bersama Nasi Putih Atau Nasi Minyak

Gulai Darat

Bahan (A)
1 ekor ayam potong 12
7ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
10 tangkai cili kering
1/2 inci lengkuas
3 sudu rempah kari
1 sudu ketumbar
Sedikit kunyit hidup
Santan sebiji setengah (blend 2 kali. Perahan pertama tu santan pekat. Perahan kedua santan cair untuk menumis)
Asam keping *
Kerisik*
Garam*
Sedikit gula / gula kabung*
(Semua diatas blender halus kecuali bertanda *)


(B) Bahan tumis
2 batang kecil kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji pelaga
Minyak masak sedikit untuk tumis

Cara :
1. panas minyak, tumis bahan B dan masuk bahan blender A .
2. masukkan sedikit santan cair, tumis dan masuk sedikit gula atau gula kabung sampai pecah minyak.
3. masukkan santan pekat separuh saja dulu dan kacau sampai mendidih.
4. bila pecah minyak, masukkan ayam, asam keping dan kerisik. Perlahankan api.
5. bila ayam dah masak masukkan pula baki santan, kacau skejap. Dah masak tu check lah rasa biar balance masin, masam, manis dan lemak.
P/s : bila tambah santan kedua jgn terlalu lama masak. Kalau gulai berminyak sangat, jadi tak sedap.

Catat Ulasan

0 Ulasan