Resepi Bistik Tulang Dan Rusuk Bon Appetit,Memang Tak Jemu

Resepi Bistik Tulang Dan Rusuk. Bon Appetit,Memang Tak Jemu

Bistik Tulang & Rusuk. Bon Appetit
Bahan2nya

1.5kg Tulang
1.5kg Rusuk
Rusuk dan Tulang nya direbus dengan batang serai, daun pandan & halia letak rempah kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang selama 2 jam,
1 paket rempah bistik daging
1 labu bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
0.5 inch halia - dikisar
1 batang serai - dikisar
1 tangkai daun ketumbar - dikisar
2 batang cili hijau dikisar
1/2 cawan daun pudina
1/2 cawan kicap manis
1/2 botol tomato sos/ketchup
1 biji buah tomato - dipotong dadu
3 sudu bawang merah goreng
3 sudu besar cili kisar
Air stok daging 3 cawan
1 batang lobak merah di hiris serong
3 biji ubi kentang di goreng dulu
1 ikat daun pandan (3 helai)
Minyak untuk menumis
Cara2nya
Panaskan minyak dikuali, letakan rempah2 dan bahan2 yang dikisar. Bila rencahnya bangkit baunya, letakan serbuk rempah bistik, gaulkan supaya sebati. 
Letakan kicap manis, sos tomato ketchup, garam dan gula secukup rasa. Letakan daun pandan yang di ikat. Tuangkan stok daging secukup biarkan ia mendidih.
Letakan daun ketumbar dan daun pudina dan 2 sudu bawang goreng. 
Letakan lobak merah dan daging yang sudah direbus. Biarkan ia masak selama 15mins. rasa kuahnya.
 Sajikan panas2 dengan kentang goreng, bawang goreng dan daun ketumbar.
kredit resepi Joha Hassan

Catat Ulasan

0 Ulasan