RESEPI PUDING CASABLANCA JUADAH SEISI KELUARGA

RESEPI PUDING CASABLANCA JUADAH SEISI KELUARGA


mudah dan sedap.

Bahan2 :
7 biji telur
3 bungkus agar2 plain
100gr marjerin dicairkan
200gr tepung gandum
100ml susu pekat manis
350gr gula pasir
1000ml air
2 sdm serbuk koko ( letak sedikit air)
1/2 sdt esen vanila

CARA :

1. Masak agar2, air dan separuh gula pasir
Kacau hingga mendidih. Sejukkan dan ketepikan.

2. Di dalam mangkuk lain, Pukul baki gula tadi bersama telur hingga mengembang. Masukkan susu sambil terus di mixer kelajuan rendah. Kemudian, masukan tepung gandum dan esen vanila. Kacau hingga rata dan masukkan marjerin cair. Gaul semula hingga rata.

3. Kemudian, tuang agar2 yg telah di masak tadi ke dalam adunan telur. Kacau rata.

4. Bahagikan adunan 1/3 dari adunan di campurkan dengan serbuk koko yg sudah di tambah air tadi. Baki 2/3 adunan biarkan putih.

5. Sediakan loyang 22 x 22cm yg sudah di sapukan marjerin. Tuangkan adunan secara berperingkat.

i) Tuang separuh dari adunan putih tadi untuk lapisan bawah loyang. Biarkan sebentar hingga bahagian atas sedikit keras, tuangkan adunan puding coklat diatas lapisan putih tadi, dan tunggu sebentar hingga bahagian atasnya sedikit mengeras. Kemudian terakhir, tuangkan lapisan putih yg terakhir.

Pangggang dalam oven dengan suhu 185°C selama 35 minit.

Setelah masak, Angkat puding biarkan sejuk sebentar dan masukkan dalam peti sejuk. Bila dah sejuk, keluarkan dan potong2kan. Sedia untuk di nikmati!

Selamat Mencuba!

kredit: yoenita

Catat Ulasan

0 Ulasan