IKAN CENCARU BAKAR BERSAMA AIR ASAM & SAMBAL KICAP

IKAN CENCARU BAKAR BERSAMA AIR ASAM & SAMBAL KICAP
IKAN BAKAR

Bahan2
Ikan cencaru secukupnya (gunakan ikan lain pon boleh – kembung, pari, talapia dll)
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Daun pandan secukupnya
Lidi/pencungkil gigi

Caranya
Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit sehingga rata.
Lilitkan daun pandan keseluruhan badan ikan tadi. Sematkan dengan lidi/pencungkil gigi yang bersih.
Sediakan pemanggang ajaib, pan nonstick atau bakar dalam oven.
Bakar sehingga ikan masak.

AIR ASAM
Bahan2
1/2 - 1 sudu besar pes asam jawa Adabi
2 biji lada merah
8 biji cili api hijau
1 1/2 labu bawang besar
Sedikit belacan – bakar sehingga naik bau
Garam dan gula secukupnya
Caranya
Hiris bawang besar, lada merah dan cili api hijau. Basuh dan toskan. Ketepikan.
Bancuh pes asam jawa dengan sedikit air sehingga sederhana pekat.
Masukkan belacan, garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga semuanya larut dan rata.
Kemudian masukkan bahan yang telah dihiris tadi. Perasakan rasanya.
Jika rasa sudah cukup hidangkan bersama dengan ikan bakar tadi.

SAMBAL KICAP
Bahan2
1 biji cili merah
8 biji cili api hijau
1 labu bawang merah
1 biji limau nipis
Kicap lemak manis secukupnya
Garam dan gula secukupnya

Caranya
Hiris bawang besar, lada merah dan cili api hijau. Basuh dan toskan. Ketepikan.
Tuang kicap secukupnya dalam mangkuk dan tambahkan perahan air limau nipis. Kacau rata.
Masukkan pula garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga semuanya larut dan rata.
Kemudian masukkan bahan yang telah dihiris tadi. Perasakan rasanya.
Jika rasa sudah cukup hidangkan bersama dengan ikan bakar tadi.

Catat Ulasan

0 Ulasan