Telur Mata Sambal Hijau,Memang Sah Resepi Orang Bujang

 Telur Mata Sambal Hijau,Memang Sah Resepi Orang Bujang 
Tetiba perut berkeroncong sebelum keluar pickup stok pekasam. Eh eh tak boleh jadi, perut kena isi dulu. Lagipun nasi dingin ada lagi.

Tetttt idea datang sekali. Nak goreng telur mata je la makan pedas-pedas. Itu tercetus nak masak gini. Meh cheyah kongsi resepi senang gila abad ini. Makan tu confirm ngencess sekali.
Bahan-bahan
15-20 biji cili padi hijau (ada cili besar boleh campur, nak pedas boleh tambah)
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji telur ayam
Secubit garam
Gula sedikit saja jika suka
Cara-cara penyediaannya

1. Tumbuk semua bawang merah, bawang putih dan cili sehingga lumat kasar. Tak perlu lumat sangat tak beshhhh.
2. Tumiskan dan biarkan ia sedikit garing. Boleh masukkan gula dan garam bagi secukup rasa.

Pecahkan telur. Tips telur ni kena pecah dalam bekas lain sebab takut telur tu busuk. Kalau pecah terus dalam masakan memang jahanam satu menu. 
3. Pecahkan telur. Masak sehingga telur masak ikut citarasa. Nak berkuah boleh tambah air tapi cheyah tak tambah. Hehe
Boleh tambah secubit garam
Cheyah masak half cooked je. Yang kuning tu bila pecahkan meleleh lava dia. Makin sodappp ya ampunnn
Style cheyah garing-garing gini. Nak berkuah boleh tambah air sedikit.
Selamat mencuba! Menu pantas begini time emeegency takde laun boleh la cuba.
Bagi dia panas panas dulu.


kredit resepi:Bahiah Saripuddin

Catat Ulasan

1 Ulasan