RESEPI DARI SABAH ...IKAN BASUNG MASAK AMPAP
7-8 ekor ikan basung
1 ulas halia saiz ibu jari
2 ulas kecil kunyi hidup
8-9 biji lada
2 batang serai
2 biji bawang murah
2 sudu makan minyak
Asam jawa (kalau mau Asam,boleh banyakkan sikit)
Garam secukup rasa
1 ulas halia saiz ibu jari
2 ulas kecil kunyi hidup
8-9 biji lada
2 batang serai
2 biji bawang murah
2 sudu makan minyak
Asam jawa (kalau mau Asam,boleh banyakkan sikit)
Garam secukup rasa
Caranya :
1. Tumbuk semua rempah yang sudah tersedia (halia, kunyit, bawang merah dan lada).
2. Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk tadi sampai naik wangi. Lepas tu masukkan serai.
3. Masukkan ikan, gaul dengan bahan tumbuk tadi.
4. Masukkan air Asam jawa. Ikut kesukaan kalau mau lagi asam boleh masukkan lebih sikit.
5. Tutup ikan tadi, kecilkan api dan tunggu sampai kuah ikan tadi jadi pekat-pekat. Kalau tidak suka pekat boleh tambah air sikit kasi cair.
6. Sudah masak, bolehlah hidang 😊
2. Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk tadi sampai naik wangi. Lepas tu masukkan serai.
3. Masukkan ikan, gaul dengan bahan tumbuk tadi.
4. Masukkan air Asam jawa. Ikut kesukaan kalau mau lagi asam boleh masukkan lebih sikit.
5. Tutup ikan tadi, kecilkan api dan tunggu sampai kuah ikan tadi jadi pekat-pekat. Kalau tidak suka pekat boleh tambah air sikit kasi cair.
6. Sudah masak, bolehlah hidang 😊
P/s: Kalau mau lagi sedap biar ikan basung masak ampap ni Kasi biar bermalam 1 malam. Biar rempah masuk tul2 dalam ikan. Besoknya bolehlah goreng 😊.
Siapa yang suka RESEPI ni atau baru mau cuba, boleh lah try.
0 Ulasan