Mee Sanggul Goreng,Hidangan Mudah Untuk Tetamu Di Rumah Terbuka

Mee Sanggul Goreng,Hidangan Mudah Untuk Tetamu Di Rumah Terbuka

Selain rendang dan nasi impit kuah kacang yang wajib ada ketika rumah terbuka, Mee Sanggul Goreng yang mudah ini juga boleh dihidangkan kepada tetamu. Senang dan cepat!
Agak-agak kalau dah terlewat nak masak, boleh cuba resipi simple ini daripada blog Dari Dapur Aida yang ringkas ini!
Bahan-bahan:
3 paket mee sanggul
2 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
100 gram udang
5 sudu besar cili kering (dikisar)
3 sudu besar sos tiram
Kicap manis secukup rasa
Sayur sawi
Sayur tauge
Cara memasak:
Rendam mee sanggul dalam air biasa hingga lembut kemudian toskan.
Kemudian panaskan minyak, masukkan bawang merah dan bawang putih, tumis hingga wangi.
Seterusnya masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak.
Masukkan udang dan kacau seketika hingga udang berubah warna.
Kemudian masukkan sos tiram dan kicap manis.
Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan mee dan gaul rata.
Masukkan taugeh dan sayur sawi gaul hingga semuanya sebati.
sumber:blog Dari Dapur Aida

Catat Ulasan

0 Ulasan