Resepi Kuetiaw Sup Untuk Sarapan
1 bungkus kuetiaw
500 gm daging lembu- jangan potong
1 labu bawang besar – belah 4
4 ulas bawang putih – ketuk
2 cm halia – ketuk
Air secukupnya
Rempah penumis secukupnya
Sedikit kiub ikan bilis
Daun sup dan daun bawang
Tauge
Garam
CARA:
- Panaskan air dan celurkan kuetiaw. Tos dan ketepikan.
- Daging direbus sekejap hingga mendidih sahaja kemudian buang air rebusan. Ini supaya kuah supnya menjadi jernih dan cantik.
- Kemudian tumis bawang besar, bawang putih dan halia sekejap sahaja. Masukkan air. Kemudian masukkan daging yang direbus sekejap tadi. Terus rebus semula daging bersama-sama bahan lain sehingga daging betul-betul empuk dan lembut. Perasakan dengan garam secukupnya.
- Apabila hendak menghidangkan, barulah potong daging yang direbus dan tuang bersama kuah sup dan curahkan kuah panas ke atas kuetiaw.
- Setelah itu, tabur daun bawang, daun sup dan tauge.
- Hidangkan bersama sambal
- sumber:Saji
0 Ulasan