Yang ni saya guna takoyaki pan.
Resepi cara berlauk :
1. Bahan-bahan inti daging
• 100gm daging cincang
• 1/2 biji bawang holland dipotong dadu
• 3 ulas bawang putih dipotong dadu
• 1 sb rempah kari daging dibancuh dengan 3 sb air panas
• daun sup
• gula dan garam secukupnya
• 100gm daging cincang
• 1/2 biji bawang holland dipotong dadu
• 3 ulas bawang putih dipotong dadu
• 1 sb rempah kari daging dibancuh dengan 3 sb air panas
• daun sup
• gula dan garam secukupnya
Cara-cara
• tumis bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah dan biar sehingga pecah minyak
• dah pecah minyak masukkan daging , daun sup , gula dan garam
• masak sehingga daging kering
• tumis bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah dan biar sehingga pecah minyak
• dah pecah minyak masukkan daging , daun sup , gula dan garam
• masak sehingga daging kering
2. Bahan-bahan untuk kuih cara
• 1 cawan tepung gandum
• 1 biji telur
• 1 cawan santan
• 1 cawan air
• 1 sb kunyit atau sedikit pewarna kuning
• garam
• 1 cawan tepung gandum
• 1 biji telur
• 1 cawan santan
• 1 cawan air
• 1 sb kunyit atau sedikit pewarna kuning
• garam
Cara-cara
• satukan semua bahan dan kacau sebati sehingga tiada tepung yang berketul
• sapu minyak pada pan dan panaskan atas api kecil• bila pan dah panas tuangkan adunan kuih cara
• kemudian letak daging , daun sup / daun bawang dan cili
• masak atas api kecil. Cucuk lidi , kalau tak melekat dikira sudah masak
• satukan semua bahan dan kacau sebati sehingga tiada tepung yang berketul
• sapu minyak pada pan dan panaskan atas api kecil• bila pan dah panas tuangkan adunan kuih cara
• kemudian letak daging , daun sup / daun bawang dan cili
• masak atas api kecil. Cucuk lidi , kalau tak melekat dikira sudah masak
Siap.
Selamat mencuba !
Selamat mencuba !
kredit: nuhazkitchen
0 Ulasan