Pajeri Jantung Pisang.Sedap Tau!!

Jantung pisang dr dok terbiar saja.boleh masak pajeri.sedap ampa tau.
Jantung pisang
Rempah daging
Bwg merah
Bwg putih
Halia
Daun kari
Kayu manis
Bunga cengkih
Bunga lawang
Buah pelaga
Gula merah
Santan
Kerisek
Gula putih
Garam
Sikit udg kering
Panaskan minyak tumiskan 4 sekawan lps tu bwg merah bwg putih dan halia. Hampir garing masukkan daun kari. Kacau sekejap. Masukkan rempah daging yg dijadikan pes. Tumis smpai pecah minyak. Api perlahan ja. 

Dah pecah minyak masukkan gula merah. Kacau lg masuk udang kering,jantung pisang yg direbus. Gaul kesemuanya.lps tu boleh la masuk air, santan biarkan mendidih dahulu. Bru masuk gula dan garam.last sekli baru masuk kerisek..saya mmg suka masukkan kerisek last sekli.. Biar sekejap baru tutup api..
creditt : Mariana Abd Majid‎

Catat Ulasan

1 Ulasan