MEE GORENG DAGING BUAT PERUT TERASA LAPAR
Bahan kisar:
5 ulas lada merah
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci persegi belacan
1 sudu kecil udang kering
1 sudu kecik ikan bilis
*Kesemua bahan di atas, di blend jangan terlalu halus.
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci persegi belacan
1 sudu kecil udang kering
1 sudu kecik ikan bilis
*Kesemua bahan di atas, di blend jangan terlalu halus.
Bahan lain:
1/2 kg mee kuning yang di cuci. Lebih elok kalau direndam sebentar dalam air panas untuk membuang kapurnya
300 gm daging, dihiris nipis dan di rebus bersama air dan hirisan halia sehingga lembut
3 susu besar tomato sos
1-2 sudu besar tomato sos
1sudu besar kicap masin
sedikit garam dan gula
1 mangkuk taugeh dan 2 ikat kucai dipotong 1 inci panjang ( boleh juga letakkan sawi atau carrot yang di hiris panjang)
300 gm daging, dihiris nipis dan di rebus bersama air dan hirisan halia sehingga lembut
3 susu besar tomato sos
1-2 sudu besar tomato sos
1sudu besar kicap masin
sedikit garam dan gula
1 mangkuk taugeh dan 2 ikat kucai dipotong 1 inci panjang ( boleh juga letakkan sawi atau carrot yang di hiris panjang)
Cara:
1. Tumis bahan2 yang dikisar di dalam minyak panas.
2. Apabila gareng, masukkan daging dan sedikit airnya.
3. Masukkan tomato dan kicap masin serta gula. Kacau rata.
4. Masukkan mee dan kacau lagi.
5. Terakhir masukkan taugeh dan kucai. Boleh jugak di masukkan hirisan tomato buah sekiranya suka.
6. Angkat dan hidangkan. Sedap di makan dengan hirisan lada dan perahan air limau kasturi dan bawang goreng.
2. Apabila gareng, masukkan daging dan sedikit airnya.
3. Masukkan tomato dan kicap masin serta gula. Kacau rata.
4. Masukkan mee dan kacau lagi.
5. Terakhir masukkan taugeh dan kucai. Boleh jugak di masukkan hirisan tomato buah sekiranya suka.
6. Angkat dan hidangkan. Sedap di makan dengan hirisan lada dan perahan air limau kasturi dan bawang goreng.
0 Ulasan