RESEPI AYAM MASAK MERAH TANPA SANTAN PALING SEDAP

RESEPI AYAM MASAK MERAH TANPA SANTAN PALING SEDAP
Bahan-Bahan

• 1/2 ekor ayam
• Bawang besar 1@2 (ikut saiz bawang kena lebihkan bawang baru sedap)
• Bawang putih 3 ulas
• Halia 1 inch
• Lengkuas 1 inch
• Batang serai 2 batang
• Cili Kering 10 @12biji (ikut nak pedas, boleh letak lebih)
• Cili Hidup 2 Biji
*blend semua bahan di atas*
> Tomato Pure / Tak dak tomota pure, boleh guna tomato buah ( setengah biji).. Fitriah guna tomato buah.
> Sos cili 3@5 sudu makan( ikut nak pedas mana)
> Air asam jawa
> Gula Melaka besar 2 ibu jari
> Gula 1 sudu
> Garam secukup rasa
> Hilal
> Rempah 4 sekawan (kayu manis 1 batang, 2 biji bunga lawang, 3 biji pelaga, 3 biji cengkih)
Cara-Cara Masakan
1. Bersihkan ayam dan gaul dengan kunyit dan garam. Goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
2. Amek minyak dari gorengan ayam dalam 3 senduk dan tumis rempah 4 sekawan dan masukan bahan bahan yang diblend tadi.
3. Masukan air asam jawa dan air kosong.. Kacau hingga mendidih
4. Masukan Hilal dan Sos
5. Masukan gula melaka, gula pasir dan garam
6.Tunggu sehingga kering kuah, Baru masuk ayam.. kacau dan biar masak sekejap...
7. Siap dihidangkan..
Share la Hampa..
credit : Siti Fitriah Samsudin‎ 

Catat Ulasan

0 Ulasan