LAUK SIMPLE....IKAN SELAR GORENG SAMBAL CILI API PETAI
*Tips : Petai dimasukkan akhir sekali, supaya
petai nampak segar dan tak layu.
Bahan²:
- Ikan Selar 8 ekor
- Serbuk kunyit+sedikit garam
- Petai 2 papan
- Bawang besar sebiji (dihiris)
- Bawang Putih 2 ulas (ditumbuk)
- Cilipadi 15 biji (ditumbuk)
- Garam Secukup rasa
- Minyak (utk menggoreng+menumis)
Cara² memasak:
1. Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan
sedikit garam, gaul sekata.
2. Panaskan minyak, Goreng ikan hingga garing
kemudian angkat dan ketepikan.
3. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar
hingga layu dan tumis bahan yg ditumbuk
sehingga naik bau.
4. Masukkan garam, kacau sebati, akhir sekali
masukkan petai, Gaul rata.
5. Tuangkan bahan tumis bersama petai tadi
atas ikan goreng, siap!
*Tips : Petai dimasukkan akhir sekali, supaya
petai nampak segar dan tak layu.
Bahan²:
- Ikan Selar 8 ekor
- Serbuk kunyit+sedikit garam
- Petai 2 papan
- Bawang besar sebiji (dihiris)
- Bawang Putih 2 ulas (ditumbuk)
- Cilipadi 15 biji (ditumbuk)
- Garam Secukup rasa
- Minyak (utk menggoreng+menumis)
Cara² memasak:
1. Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan
sedikit garam, gaul sekata.
2. Panaskan minyak, Goreng ikan hingga garing
kemudian angkat dan ketepikan.
3. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar
hingga layu dan tumis bahan yg ditumbuk
sehingga naik bau.
4. Masukkan garam, kacau sebati, akhir sekali
masukkan petai, Gaul rata.
5. Tuangkan bahan tumis bersama petai tadi
atas ikan goreng, siap!
0 Ulasan