Inilah Dia Resepi Asam Guppa / Saguppa Terengganu

Inilah Dia Resepi asam guppa / saguppa Terengganu


Bahan-bahan:

4 cawan sagu
8 cawan air panas
1 biji kelapa - diambil santannya
1 inci halia - di potong memanjang
2 ulas bawang merah - di mayang
1 helai daun pandan
2 sk halba
1 cawan kacang hijau
1 cawan gula
air secukupnya untuk masak inti kacang
daun pisang

Cara-cara:

1. masakkan kacang hijau bersama air & gula sehingga empuk dan pecah.
2. kacau sehingga kering. matikan api dan biarkan sehingga sejuk
3. bulat2kan inti sebesar biji guli dan ketepikan
4. rendamkan sagu bersama air panas (air yang betul2 mendidih). tunggu sehingga sejuk.
5. kepalkan sagu dan masukkan inti kacang hijau tadi.
6. Letakkan dalam kukusan yang di alas dengan foil atau daun pisang. Kukuskan sagu sehingga masak. 15-20 minit.
7. untuk kuah, masakkan santan dengan halia, halba, bawang merah dan daun pandan sehingga mendidih.
8. Masukkan sagu dan masakkan sebentar.
9. Sejukkan dan hidangkan

Catat Ulasan

0 Ulasan