IKAN SIAKAP GORENG TOMYAM.CITARASA THAILAND

IKAN SIAKAP GORENG TOMYAM..CITARASA THAILAND


Ikan siakap dilumur dengan sedikit serbuk kunyit, garam dan tepung jagung.
Deep fry ikan siakap.

Ikan yg dh siap digoreng.


4 biji bawang merah
5 batang cili padi
2 batang cili merah
2 biji tomato
3 batang serai
2 helai daun limau purut
Sedikit jus perahan limau nipis.

3 sd mkn pes tomyam
3 sd mkn pes cili kering

Tumis bawang merah, serai,cili padi,tomato,cili merah dan daun limau purut.
Setelah bawang layu masukkan pes cili kering. Masak sehingga pecah minyak.
Setelah pecah minyak,masukkan pes tomyam.

Gaul rata dan perasakan dgn garam.
Tambah 1 cawan air. Biarkan mendidih.
Setelah mendidih,masukkan jus limau nipis.Tutup api apabila kuah mendidih.
Tuang kuah keatas ikan yg siap digoreng tadi.Sedia dihidang. (Tuang tnpa minyak)

Catat Ulasan

1 Ulasan