ASAM PEDAS DAGING TETEL,NAMPAK PUN DAH TAHU SEDAP

ASAM PEDAS DAGING TETEL,NAMPAK PUN DAH TAHU SEDAP


BAHAN-BAHAN:


1 kg daging tetel
1 mangkuk air asam jawa
Sedikit gula melaka
Garam secukup rasa
3-4 helai daun limau purut – buang tulang tengah
3 batang serai – ketuk

BAHAN KISAR HALUS:

15@10 tangkai cili kering
4 biji bawang merah kecil
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 inci belacan
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih

CARA MEMASAK:

Rendam cili kering, jintan dan lada hitam dalam air panas terlebih dahulu sebelum dikisar halus.
Panaskan minyak masak dan tumis bahan-bahan kisar hingga garing.
Seterusnya masukkan daging tetel. Masak sampai air daging keluar.
Tambahkan air asam jawa, serai dan daun limau purut. Biarkan mereneh seketika.
Perasakan dengan garam dan gula melaka dengan secukupnya. Teruskan masak hingga daging empuk.
Angkat dan sedia untuk dinikmati

Kredit resipi & foto: Zaimah Zakaria

Catat Ulasan

0 Ulasan