Nasi Basmathi Berempah.Enak Dimakan Begitu Saja

Nasi Basmathi Berempah.Enak Dimakan Begitu Saja

.
Bahan2nya

4 cawan beras basmathi - di rendam dahulu - 15 mins
2 ulas bawang besar di hiris2 nipis/kisar
4 ulas bawang putih di hiris2/kisar
1 inch halia di hiris lebar/kisar
1 batang rempah kayu manis
2 biji rempah bunga lawang


7 biji rempah buah pelaga
5 biji bunga cengkih
1 sudu teh serbuk jintan halus (cumin)
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar rempah biryani


1 tangkai daun ketumbar
2 sudu besar bawang merah goreng
Garam secukup rasa
Stok daging atau ayam, secukup untuk tanak nasi nya
8 biji buah tomato cheri di belah dua
Minyak masak
50 gm mentega
4 sudu besar tairu biasa
2 sudu besar air mawar
1 sudu besar Jus lemon dan 2 hiris lemon
.
Cara2nya
Panaskan minyan dikuali bersama mentega. 


Secukup ia panas, masuk biji2 rempah, kayu manis, bunga lawang, pelaga & cengkih. Kemudian masuk bawang2 yang di hiris atau yang di kisar halus. Biarkan semua nya goreng hingga ia bangkit bau nya. 

Tuangkan tairu dan gaulkan, masukkan beras basmathi yang sudah di rendam. Gaulkan beras bersama rencah nya.

Tuangkan stok air daging/ayam nya secukup. Letakan garam secukup rasa. Perahkan jus lemon dan letakan 2 keping hirisan lemon. Tutup periok anda supaya ia tanak. Kalau hendak di masak dalam periok eletrik pun boleh.

 Sesudah rencah di goreng tuangkan dalam periok nasi. Letakan stok daging/ayam dan sedikit air mawar.

 Tutup periok letrik, biarkan nasi nya tanak. Sesudah masak buka dan taburkan bawang merah goreng dan daun ketumbar. Kuwes nasi anda supaya ia kelihatan segar, tak melekat2. 

Sajikan panas2 bersama lauk2 dan hidangan istimewa anda. selamat mencuba.
.
Sumber: Singaporean Pakimix

Catat Ulasan

0 Ulasan