AYAM SERAI VIETNAM,MEMANG SEDAP

AYAM SERAI VIETNAM,MEMANG SEDAP


BAHAN-BAHAN:


500gm isi dada ayam | potong kecil, cuci dan tos
4 batang serai | titik atau hiris halus
10 biji cili padi | hiris memanjang
1 biji bawang besar | hiris
2 ulas bawang putih | titik
2 sudu makan sos ikan
2 sudu makan tepung jagung
Garam, gula dan serbuk lada sulah secukupnya


BAHAN PERAPAN AYAM:

4 sudu makan kicap ikan
2 sudu makan minyak bijan
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit sebuk lada hitam


CARA MEMASAK:

Gaulkan isi ayam dengan perapan. Perap lebih kurang 30 minit.
Panaskan minyak dalam kuali.
Sementara menunggu minyak panas, gaulkan ayam tadi dalam tepung jagung, kemudian celup dalam telur yang telah dikacau dan gaulkan sekali lagi dalam bekas tepung dan goreng. Lakukan hingga isi ayam habis digoreng.
Keluarkan minyak, tinggal hanya minyak untuk menumis.
Tumis bawang besar, bawang putih, serai dan cili. Kacau rata hingga wangi.
Masukkan ayam, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Ayam sedia dihidangkan panas-panas.

Catat Ulasan

0 Ulasan