AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSE,INI YANG SEDAP

RESEPI AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSE,INI YANG SEDAP


.
Bahan-bahan :
● 1 paket serbuk agar-agar 10 gm atau 11 gm
● 1 liter air (4 cawan)
● 200 gm gula pasir (lebih kurang 1 cawan)
● 200-250 ml santan pekat (1 cawan) - (Naz guna santan kotak jer & boleh kurang kuantiti kalau nak dapatkan lapisan santan/atas yang nipis sedikit)
● 1 biji telur ayam - masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu
● Secubit garam
● 1-2 sudu besar sirap rose ATAU beberapa titis pewarna pink dan perisa rose
● 2 helai daun pandan - dibasuh dan disimpulkan
.
Cara-caranya :
1. Masak 1 liter air bersama gula dan serbuk agar-agar hingga gula larut.
.
2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan sirap rose. Masukkan juga simpulan daun pandan.
.
3. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. 


PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.
.
4. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk dan sedap.

Catat Ulasan

0 Ulasan