GULAI LENGKUAS IKAN KERING CITARASA NENEK

GULAI LENGKUAS IKAN KERING CITARASA NENEK

BAHAN-BAHAN:


500gm ikan cencaru kering | belah 2 dan rendam air bagi mengurangkan masin
10 batang timun | dibelah dan dipotong. Buang bijinya
10-15 biji cili hijau siam | belah 2
1 biji nanas | dipotong kecil
2 liter santan
Garam, gula dan perasa secukupnya

BAHAN KISAR:

3 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
14 tangkai cili kering
2 biji cili merah
6-7 biji cili padi
8 inci kunyit hidup
2cm lengkuas

CARA MEMASAK:

1. Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan kisar. Biarkan mendidih.
2. Masukkan ikan kering, nanas, cili hijau dan timun. Masak hingga timun lembut.
3. Perasakan dengan garam, gula dan perasa secukupnya. Rasa dulu sebelum tambah garam bagi elak kuah terlalu masin.
4. Biarkan gulai mendidih sekali lagi. Angkat dan hidangkan.

INFO CHEF: Pastikan santan sentiasa dikacau bagi mengelakkan kuah gulai berketul

Catat Ulasan

0 Ulasan