Resepi Claypot yee mee special

Claypot yee mee special 

resepi:-
yee mee celur sekejap...
ayam potong kecik2
1 labu bawang putih
1 inci halia
12 tangkai cili kering
4 sudu sos tiram
4 sudu kicap manis
1 sudu minyak bijan
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 kiub pati ayam
1 tin cendawan butang
1 sdk secukup rasa
3 sudu tepung jagung
cara2
tumis bawang dan halia dng sedikit minyak...
bila dah layu masukan ayam dan goreng sekejap..
masukan 5 cawan air sehingga mendidih dan masukan kiub ayam,kicap, sos tiram,cili kering, mnyak bijan, serbuk lada hitam masak sehingga mendidih dan masukan tepung jagung yang telah di bancuh dengan sedikit air sambil kacau... last sekali masukan cendawan butang.. perasakan dng garam kalau x cukup masin....
siap bab kuah.....
yee mee yang dah di celur td masuk dalam kuali lain(kalau ada yg non stick lagi bagus)
buka api sekuat mungkin dan curah kan kuah td.. bila dah menggelegak pecahkan telur..
part nie semua kena cepat tau.. kalau x nanti yee mee dan telur terlebih masak tak sedap pulak...
tutup api.. masukan la dalam pinggan...
letak sawi yg dah di celur dan di hidang dng cili potong.....
dan selamat menjamu selera....
(kalau ada hotplat ke clypot ke trus masak dan mkn dalam tu je..) hehehe....
Kredit Resepi : are peace

Catat Ulasan

0 Ulasan