Kari Telur Nasi Kandar Pulau Pinang

Resipi: Kari Telur Nasi Kandar

Bahan
Telur ayam direbus 10 biji
Ikan bilis –basuh dan toskan segenggam
Kentang –dibelah dua tanpa putus 3 biji
Santan pekat KHALIS 1 cawan
Perencah kuah TUMIS 1 sudu kecil
Gula 1 sudu besar
Garam secukup rasa
Minyak secukup untuk menumis
Bahan Tumisan
Bawang besar –dihiris 1 biji
Bawang putih –dihiris 3 ulas
Kulit kayu manis 1 inci
Bunga lawang 3 kuntum
Bunga cengkih 3 kuntum
Jintan manis 1 sudu kecil
Jintan putih 1 sudu kecil
Daun kari –dilurut daun 2 tangkai
Bahan Kisar lumat
Rempah kari daging BABAS 4 sudu besar
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 3 ulas
Halia 1 ½ inci
Cili hijau 3 biji
Buah keras 4 biji
Air secukupnya untuk mengisar
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumisan hingga naik bau (jangan sampai hangus.
2. Masukkan bahan kisar dan kacau rata. Guna api sederhana. Tutup kuali supaya kuah tidak merecik. Masak hingga rempah garing.
3. Masukkan santan bersama dua cawan air. Kacau rata dan masak hingga kuah mendidih.
4. Perasakan dengan gula, garam dan perencah kuah TUMIS. Kacau rata.
5. Masukkan ubi kentang dan masak hingga empuk.
6. Setelah ubi kentang empuk, masukkan telur rebus dengan ikan bilis. Kacau dan biar kuah mendidih dan ikan bilis masak sempurna.
7. Sebelum tutup api, masukkan cili hijau.
8. Sedia untuk dihidang bersama nasi putih dan ikan tenggiri jeruk goreng.
9. Siap!!

Catat Ulasan

0 Ulasan