LEMPENG PISANG KELAPA...AHHH....SEDAP SUNGGUH
BAHAN-BAHAN:
10-20 biji pisang awak/emas | dibuang kulitnya & dilenyek – Pilih pisang masak ranum
3 camca besar susu pekat | boleh ganti dengan gula
1/2 cawan kelapa parut putih
2 susu teh garam
3/4 cawan tepung gandum
Daun pisang dibersihkan dan dipotong saiz sejengkal
CARA PENYEDIAAN:
Lecek pisang hingga lumat. Masukkan susu pekat, garam & gaul hingga sebati.
Masukkan kelapa parut dan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata dan rehatkan 5 minit.
Panaskan kuali leper, sendukkan adunan tadi ke dalam daun pisang – menjadi lempeng lebih kurang 1 cm dan masakkan.
Balikkan dan masak lagi hingga kuning keemasan.
Bila masak, angkat dan hidangkan.
sumber:majalah Rasa
BAHAN-BAHAN:
10-20 biji pisang awak/emas | dibuang kulitnya & dilenyek – Pilih pisang masak ranum
3 camca besar susu pekat | boleh ganti dengan gula
1/2 cawan kelapa parut putih
2 susu teh garam
3/4 cawan tepung gandum
Daun pisang dibersihkan dan dipotong saiz sejengkal
CARA PENYEDIAAN:
Lecek pisang hingga lumat. Masukkan susu pekat, garam & gaul hingga sebati.
Masukkan kelapa parut dan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata dan rehatkan 5 minit.
Panaskan kuali leper, sendukkan adunan tadi ke dalam daun pisang – menjadi lempeng lebih kurang 1 cm dan masakkan.
Balikkan dan masak lagi hingga kuning keemasan.
Bila masak, angkat dan hidangkan.
sumber:majalah Rasa
0 Ulasan