RESEPI REMPAH IKAN BAKAR TERENGGANU.
Sedap memang terbaik!
Hiris bawang putih, bawang merah, serai dan halia sebelum dikisar.
-no 1 adalah hasil kisar bawang putih, bawang merah, halia dan serai.
-No 2 adalah cili kering yang da siap dikisar.
- no 3 adalah cili besar yang da siap dikisar
- Panaskan minyak.
- Setelah minyak panas tumis dahulu belacan sehingga hancur dan naik bau.
- Harum semerbak 1 rumah bau belacan. Hehe.
Sedap memang terbaik!
Bahan - bahan :
- Lada Besar 1kg
- Cili boh rm2 / guna cili kering yang dah dikisar 2 cawan ( kurangkan jika tak suka pedas)
- Belacan 2 cm
- Nisan/ Gula Melaka
- Asam Jawa
- Gula
- Garam secukup rasa
Bahan dikisar :
-Bawang Merah 5 biji
-Bawang putih 5 ulas
-Halia 2cm
-Serai 10 batang
- Lada Besar 1kg
- Cili boh rm2 / guna cili kering yang dah dikisar 2 cawan ( kurangkan jika tak suka pedas)
- Belacan 2 cm
- Nisan/ Gula Melaka
- Asam Jawa
- Gula
- Garam secukup rasa
Bahan dikisar :
-Bawang Merah 5 biji
-Bawang putih 5 ulas
-Halia 2cm
-Serai 10 batang
Hiris bawang putih, bawang merah, serai dan halia sebelum dikisar.
-No 2 adalah cili kering yang da siap dikisar.
- no 3 adalah cili besar yang da siap dikisar
- Panaskan minyak.
- Setelah minyak panas tumis dahulu belacan sehingga hancur dan naik bau.
- Harum semerbak 1 rumah bau belacan. Hehe.
- Setelah belacan dah betul2 hancur dan naik bau, masukkan bahan2 dalam mangkuk no 1.
- Tumis seketika .
- Tumis seketika .
- Kemudian masukkan cili kering yang dikisar.
- Kalau tak suka pedas kurangkan kuantiti cili kering yang dikisar.
- Kalau tak suka pedas kurangkan kuantiti cili kering yang dikisar.
- Inilah rupa setelah dimasukkn cili kering.
- Tumis seketika
- Tumis seketika
- Kemudian masukkan cili besar yang dah dikisar.
- Gunakan api kecil sahaja
- Masa ni korang redha jela kalo terpercik bahan2 ni kat tangan ker, kat lantai ker. Hehee.
- Tutup periuk/ kuali yang korang guna dengan tudung periuk untuk elakkn terpercik keluar bahan tumis.
- kene rajin kacau bila agak2 da nak kering takut hangit.
- Gunakan api kecil sahaja
- Masa ni korang redha jela kalo terpercik bahan2 ni kat tangan ker, kat lantai ker. Hehee.
- Tutup periuk/ kuali yang korang guna dengan tudung periuk untuk elakkn terpercik keluar bahan tumis.
- kene rajin kacau bila agak2 da nak kering takut hangit.
- Bila da pecah minyak, masukkn gula melaka, gula, garam, asam jawa secukup rasa.
- Masak lama sehingga pecah minyak dan pekat.
- Ejas rasa yang korang suka.kalau suka manis lebihkan gula melaka.
- Masak lama sehingga pecah minyak dan pekat.
- Ejas rasa yang korang suka.kalau suka manis lebihkan gula melaka.
- Tadaaaa dah siap !!
- Rempah ni boleh bakar sotong, udang, ikan, pari dan memacammm lagi .
- Kalau nak tahan lama, rempah yang da dimasak ni korang packing cecantik dalam bekas pastu letak kat tempat beku.
- Rempah ni boleh bakar sotong, udang, ikan, pari dan memacammm lagi .
- Kalau nak tahan lama, rempah yang da dimasak ni korang packing cecantik dalam bekas pastu letak kat tempat beku.
kredit resepi Julaiha Omar
0 Ulasan