Cara Mudah Buat Kuah Shell Out

Kuah Shell Out Oleh Ida.Iman via MAHN


Bahan A (kisar)
• cili kering segenggam
• 1 sudu besar serbuk kari
• 1 labu bawang besar
• 5 ulas bawang putih
Bahan B (hiris nipis)
• 1 labu bawang besar
• 5 ulas bawang putih
• 5 helai daun kari
• 5-10 biji cili padi (ketuk)
• 2 batang serai
Bahan lain
• 3 sudu besar sos tiram
• 3 sudu besar sos ikan
• 1 sudu teh lada hitam
• 1 sudu teh air limau
• gula (cukup rasa)
• garam (cukup rasa)

Cara-caranya:
1) Tumis bahan B dengan minyak dan planta (mix bagi sedap). Lepas tu masukkan bahan A. Masak sampai garing.
2) Dah garing, masukkan bahan lain. Perasakan bagi sedap. Tak perlu masukkan air sebab nanti seafood akan keluarkan air.
* dah siap masukkan seafood. Masak sekejap, ikut citarasa (medium/well done), lepas tu angkat dan asingkan seafood tu. Tinggalkan kuahnya dan masak lagi untuk pekatkan kuah dengan tepung jagung sikit.
* Lepas tabur shell out atas plastik baru tuang lebihan kuah atas tu.
* *seafood tu nak sedap boleh kukus supaya manisnya tak hilang.
** brokoli, jagung, carrot direbus dulu dengan sedikit minyak bagi warna cantik.

kredit resepi ini kepada ‎Myra Suhaimi‎

Catat Ulasan

0 Ulasan