BAHAN-BAHAN KUAH SIZZLING :-
Bawang merah 3 bijik (hiris)
Bawang putih 5 bijik (hiris)
Halia 1 inci (hiris)
5 tangkai cili kering (gunting kasar)
Ayam (potong kecik)
Cendawan shitake (rendam & potong 4)
Cendawan shitake (rendam & potong 4)
Sos tiram 6 sudu
Kicap pekat (agak2)
Kicap cair 2 sudu
1 Kiub ayam
3 sk tepung jagung (bancuh dgn air)
Garam
Gula
Kicap pekat (agak2)
Kicap cair 2 sudu
1 Kiub ayam
3 sk tepung jagung (bancuh dgn air)
Garam
Gula
Sawi (celur)
Tumis kesemua bahan * dengan minyak. Dah naik bau masukkan ayam. Lepas tu masukkan air, Sos tiram, kicap pekat, kicap cair, garam, gula dan kiub.
Dah mendidih baru masukkan cendawan. Bila ayam dah masak, kecikkan api dan masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah. Kacau2 sampai kuah likat. Tutup api..
BILA NAK MAKAN tapi tak ada pinggan sizzling tu guna cara ni.
Yee Mee.. Rendam kejap dalam air suam. Jangan lama2 nanti kembang sangat tak sedap.
Masukkan 2 senduk kuah sizzling dalam kuali. Pecahkan telur. Tunggu telur separuh masak dan tuang dalam pinggan berisi yeemee. Letak sawi yang dah dicelur. Siap!!
Selamat mencuba ye!!
Kredit: Jom Ke dapur
0 Ulasan