SINGGANG PEDAS IKAN CARA ORANG TERENGGANU

SINGGANG PEDAS IKAN (versi Terengganu)
Bahan-bahan

4 ekor ikan kerisi
5 biji ciliapi
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit
3 cawan air
5 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
2 kuntum bunga kantan (Dibelah 2)
8 tangkai daun kesum



Cara Membuat
1. Ikan kerisi dibuangkan sisik dan dibersihkan. Kelarkan.
2. Masukkan ciliapi, bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit dan 1 cawan air ke dalam pengisar. Kisar halus.
2. Masukkan bahan kisar, asam gelugor, 2 cawan air dan garam ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan, bunga kantan dan daun kesum ke dalam periuk.
4. Biarkan mendidih lagi dengan perlahan-lahan selama 5 minit.
5. Hidangkan.
credit : Hanieliza Kamarudin‎ 

Catat Ulasan

0 Ulasan