Roti Lapis Step By Step Dari Cik Nad

Roti Lapis Step By Step Dari Cik Nad

Dah lama tak buat Roti Lapis. Salah satu feveret anak3 Ciknad jugak ni. Selalunya Ciknad buat Roti Lapis bila stock roti kat rumah nampak tak berusik, daripada roti tu terbiaq expired eloklah kita kerjakan dia! Dapat gak hasilkan menu best untuk anak-anak.
Memandangkan hari ni ada secebis kerajinan pada diri, maka jomlah kakak tunjuk step by step buat Roti Lapis versi Ciknad
Senang jer pun...
Jom!
First step celup roti dengan fresh milk/susu cair dan susun dalam tray. Ciknad guna tray 8". Just nice masuk 4 keping roti.




Kemudian ratakan inti atas roti. Terpulang nak buat inti mcm mana korang suka. Cara Ciknad

 - tumis bawang merah, bawang putih, halia. Masuk daging kisar, rempah daging dan lada hitam. 

Masuk air sikit, goreng hingga daging masak dan kering. Last masukkan garam dan sos cili Thai. Kalau nak tambah mushroom & capsicum pun best jugak, Ciknad takde stok so guna bahan yang ada jer la. Nak pedas mengganas boleh jer tabur cili padi.

Kocok 2 biji telur gred A bersama 3 sudu besar cream Campbells tu.

Tuangkan telur + cream Campbells atas inti tadi.

Lapiskan dengan cheese. Nak guna mozarela pun boleh.

Kocok telur sebiji tuang atas roti. Tabur black paper sikit. Kalau nak tabur mozarela kat atas ni pun boleh, Ciknad takde stock mozarela semalam.

 Ok dah siap, boleh masuk oven! Kalau ikut oven Ciknad, bakar 200 °c, 30 minit.

Kredit Resepi : nadiah hanum 

Catat Ulasan

0 Ulasan