Rojak Melaka Dari Cikgu Zara


ROJAK MELAKA


Bahan Cucur:


500 gm udang kecil
300 gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
sedikit serbuk kunyit(jika suka)
300 ml air@secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan Sampingan Lain:
2 keping tauhu, digoreng
2 biji telur
1 biji timun
1 biji kecil sengkuang *tak buat
2 biji kentang, dibelah lapan dan direbus lembut
taugeh secukupnya

Bahan Sos:
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
150 gm kacang tanah
5-8 keping biskut marie
25 tangkai cili kering
1/4 cawan air asam jawa
air secukupnya
gula & garam secukupnya

Caranya:
Bersihkan udang dan toskan.
Satukan tepung, serbuk penaik dan sedikit serbuk kunyit. Bancuhkan dengan air. Masukkan udang di dalamnya.

Sangai kacang tanah dan buangkan kulitnya.

Panaskan minyak dan masukkan adunan cucur di dalam senduk, goreng hingga kembang dan kekuningan. Toskan minyaknya. Kemudian gorengkan pula tauhu.

Untuk membuat sos: Kisar kacang, kemudian kisar biskut marie. Asingkan kedua-duanya.

Setelah itu kisar halus pula cili kering berasingan dengan bawang besar dan bawang putih. Tumiskan kisaran bawang hingga naik baunya. Kemudian masukkan cili kering, tumis lagi sehingga pecah minyak.

Masukkan kacang tanah dan biskut marie. Kemudian masukkan air beserta air asam jawa. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih mengikut pekat yang disukai.

Potong timun, sengkuang dan hidangkan bersama tauge, tauhu, cucur beserta telur rebus. Tuangkan kuah di atas...siap untuk dimakan.

sumber:
Cikgu Zara Husnul Hafizah

Catat Ulasan

0 Ulasan