RAMAI YANG TANYA,KINI GILIRAN BUBUR ASYURA TERENGGANU PULA.

RAMAI YANG TANYA,KINI GILIRAN BUBUR ASYURA TERENGGANU PULA.
Alhamdulillah..hasil ilmu yang ditimba dari "orang2 lama"..pertama kalinya Kak Pia kacau "sure"..90% ok...save resepi untuk tahun depan pulak...
BUBUR ASYURA TERENGGANU...."SURE"
..Sofea Omar..
4 cawan beras @ 1/2 kg
..seeloknya jangan guna beras lembut..nnti "sure" lambat pejal..
..rendam 2..3jam..untuk cepatkan beras msak
**kak pia tak rendam pun..nak cepat

4 ekor ikan selayang..saiz besar
..bakar/rebus..ambil isinya
1 cawan bawang merah..kisar
1/2 kg ubi keledek
..potong dadu

2 batang serai..kisar
2 ulas bawang putih..kisar
1/2 cawan rempah "sure"
..boleh beli kat pasar

..kalau nk guna rempah gulai biasa boleh je..tapi tambah rempah masak

1 ekor ayam
..rebus ambil isinya sahaja
..supaya tak rasa hanyir ayam dalam bubur
2 tin kacang merah
..lebih kurang 400gm 1 tin
2 tin jagung
..lebih kurang 400gm 1 tin

1/2 cawan kerisik
1/2 kilo santan pekat4 kerek gula nisan
..guna yang asli tak campur...yg nipis
Garam
gula nisan

Masak beras macam nak buat bubur
..jangan terlebih air..nnti lambat pejal
Masukkan ubi keledek
Masak sampai beras pecah2
Masukkan isi ikan..

Bila nampak dah pekat..masukkan bahan kisar dan rempah..kacau2 selalu
Bila dah mesra..masukkan isi ayam..kacang dan jagung..kacau lagi...sebati
Masukkan kerisik..santan..gula nisan..garam...

Masak sampai betul2 pekat..lebih kurang 3..4 jam la jugak..
Kacau2 selalu supaya tak berkerak
Bila dah betul2 pekat..masukkan daalm bekas dan sejukkan
...kalau x betul2 pekat nanti "sure" x pejal bila sejuk
**bahan2 boleh tambah atau kurang ikut selera..
**boleh ganti daging dengan ayam
HIASAN..
Agar2 kosong..
Telor dadar
Sambal ikan..
...ikan selayang bakar..ambil isi dimasak dgn santan ..halia kisar..bwg merah kisar..garam..gula..msak smpai kering..
kredit resepi:..Sofea Omar..

Catat Ulasan

0 Ulasan