Jantung pisang masak tumis cincai-cincai je

Jantung pisang masak tumis cincai-cincai je

1 biji Jantung pisang berangan
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi
Segenggam ikan bilis
Sedikit sos tiram
Garam secukup rasa

1. Bawang putih,bawang besar, cili api dan ikan bilis tumbuk sampai hancur,  Tak pun kalau malas blend je. Aku guna yang tupperwear punya blend hat tarik tu. So senang keje.

2. Rebus jantung pisang sampai lembut. Cara nak kupas dia korang kena bukak sampai nampak cam putih sikit bahagian dalam dia tu. Jaga sikit dia bergetah kang lekat kat tangan

3. Potong jantung pisang hat siap rebus jadi kecik camni

4. Tumis bahan blend sampai berubah warna sikit nampak cam da masak. Bukan sampai hangit ok. Masukkan sos tiram dan garam.

5. Masukkan jantung pisang yang dah direbus, gaul sampai sebati dan masukkan sikit air. Ok dah siap.

*air aku terover, jadi cam masak air dah ni.
* jantung pisang boleh tukar dengan kangkung, cendawan, or pe sahaja.*

Catat Ulasan

0 Ulasan