ENAK RASANYA....THAI COCONUT CUSTARD DESSERT
BAHAN-BAHAN :
BAHAN LAPISAN BAWAH :
1 cawan tepung beras
3 cawan air
1/3 cawan nasi sejuk
1/2 cawan kelapa kering
1/2sudu teh garam
BAHAN LAPISAN ATAS:
1 cawan santan kotak
1/4 cawan gula pasir
1/4 sudu teh garam
BAHAN HIASAN :
Daun bawang | hiris halus
Bawang goreng
CARA MEMASAK :
1. Satukan semua lapisan bawah di dalam pengisar dan kisar sehingga halus. Ketepikan.
2. Satukan semua lapisan atas, ketepikan.
3. Gris acuan kuih cara dengan minyak masak. Panaskan sebentar.
4. Kacau lapisan bawah dan tuang satu senduk kecil adunan ke dalam acuan hingga penuh.
5. Biarkan seketika hingga bahagian bawah berlekuk.
6. Masukkan satu sudu kecil adunan atas. Tabur dengan hirisan bawang dan bawang goreng.
7. Kecilkan api dan masak sehingga bahagian tepi keperangan. Angkat menggunakan chopstick atau sudu.
INFO CHEF: Selain menggunakan acuan kuih cara atau tako, puding ini diisi dalam loyang dan dibakar macam kuih.
BAHAN-BAHAN :
BAHAN LAPISAN BAWAH :
1 cawan tepung beras
3 cawan air
1/3 cawan nasi sejuk
1/2 cawan kelapa kering
1/2sudu teh garam
BAHAN LAPISAN ATAS:
1 cawan santan kotak
1/4 cawan gula pasir
1/4 sudu teh garam
BAHAN HIASAN :
Daun bawang | hiris halus
Bawang goreng
CARA MEMASAK :
1. Satukan semua lapisan bawah di dalam pengisar dan kisar sehingga halus. Ketepikan.
2. Satukan semua lapisan atas, ketepikan.
3. Gris acuan kuih cara dengan minyak masak. Panaskan sebentar.
4. Kacau lapisan bawah dan tuang satu senduk kecil adunan ke dalam acuan hingga penuh.
5. Biarkan seketika hingga bahagian bawah berlekuk.
6. Masukkan satu sudu kecil adunan atas. Tabur dengan hirisan bawang dan bawang goreng.
7. Kecilkan api dan masak sehingga bahagian tepi keperangan. Angkat menggunakan chopstick atau sudu.
INFO CHEF: Selain menggunakan acuan kuih cara atau tako, puding ini diisi dalam loyang dan dibakar macam kuih.
0 Ulasan