Dalam banyak-banyak dessert, puding lah yang paling laju dibaham anak anak kaksya.
Nasib baiklah senang je nak buat. Bahan pun tak banyak. Jom tengok resepi
1 tin susu cair (kaksya guna krimer sejat)
1 tin buah longan (1/2 tin buah dicarik)
1 tin buah longan (1/2 tin buah dicarik)
Cara:
Memula, masak agar-agar dan air sampai mendidih.
Masukkan pula gula dan kacau hingga gula hancur.
Tambah sedikit sirap longan. (kaksya tambah 1 senduk)
Kemudian masukkan susu cair dan buah longan yang telah dicarik.
Memula, masak agar-agar dan air sampai mendidih.
Masukkan pula gula dan kacau hingga gula hancur.
Tambah sedikit sirap longan. (kaksya tambah 1 senduk)
Kemudian masukkan susu cair dan buah longan yang telah dicarik.
Kacau rata dan biarkan mendidih sedikit.
Basahkan sedikit loyang/acuan, kemudian tuangkan adunan.
Biarkan sebentar.
Basahkan sedikit loyang/acuan, kemudian tuangkan adunan.
Biarkan sebentar.
Kemudian sejukkan pula di dalam peti sejuk.
Bila dah mengeras, boleh hidang dengan lebihan buah longan.
Bila dah mengeras, boleh hidang dengan lebihan buah longan.
Sejuk. Manis. Cayor dalam mulut.
Kredit resepi ini kpd sya shamsuddin
0 Ulasan