BUBUR ASSYURA versi KELANTAN MAKAN DALAM TEMPURUNG

BUBUR ASSYURA versi KELANTAN MAKAN DALAM TEMPURUNG
Esok Awal Muharram jadi hari ni saya pakat dengan kakak dan anak buah saya Hafizah Bakhri buat bubur assyura.
Buat sikit je.. masak pun atas kuali kat rumah je.. tak pakai kawah.. jimat masa hehehe.
 Bubur ni kalau time cair best makan dalam tempurung kelapa.. kalau kecik² dulu kat kampung bleh makan gini adalah satu nikmat dunia. Satu lagi kerak bubur yang melekat kat kuali tu pun syok juga makan.
Kalau kat kampung zaman dulu² nak buat bubur ni kena gotong royong ramai² sehari semalam baru siap. Time dia dah likat tu jenuhlah nak mengacaunya. Zaman sekarang dah moden ni saya Short-Cut kan cara masak kat dapur je. 
Yang rajin tu bleh la try buat. Resepi asal ni dari arwah mak saya.. jadi dia sukat pun pakai cupak dan tin susu.. takde pakai gram atau kilo bagai... orang² dulu katakan.
Bahan²:
1 cupak beras -lebih kurang sekilo (tanak sampai jadi bubur nasi)
1 tin susu kacang hijau (sangai dulu pastu rebus sampai empuk)
1 tin susu kacang putih (rendam semalaman pastu rebus sampai empuk)
1 tin susu kacang merah (rendam semalaman pastu rebus sampai empuk)
1/2 kg keledek (rebus sampai empuk)
1 kg gula
1 sudu besar garam
4 ulas bawang putih (mayam pastu goreng)
10 ulas bawang merah (mayam pastu goreng)
1 inc halia (mayam pastu goreng)
1 1/2 kg santan
300g Rempah assura
2 tin jagung
1kg daging (rebus, tumbuk dan carik²)
Cara²:
Satukan nasi, kacang hijau, kacang putih, kacang merah, keledek dan jagung dalam tin, panaskan dan kacau sentiasa bagi semua hancur dan sebati. 
Masukan daging, santan, garam & gula, kacau² sampai pekat sket barulah masukan rempah assyura. Masukan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah digoreng dan kacau sampai betul² likat.

Proses masak ni ambil masa sket sebab nak bagi semua hancur² dan sebati.

Catat Ulasan

0 Ulasan