Makanan Masyarakat Jawa...RESIPI PECAL IKAN

Bahan paling utama untuk kuah pecal ialah cekur atau orang Indonesia panggil kencur.

 Bau cekurlah yang memberi identitimasakan pecal. 

Satu lagi pecal yang ni bukan macam pecal rojak, makan dengan sayur2ran dan kuah kacang, tapi lebih kepada dijadikan lauk sama nasi...Resipi memang mudah, silakann




RESIPI PECAL IKAN

BAHAN-BAHANNYA
2 ekor ikan haruan, keli, pari.. yang mana kita suker..
3/4 camca teh serbuk kunyit
3/4 camca teh garam
3 - 4 helai daun cekur, mayang halus
1 keping asam gelugor
3 cawan santan sederhana pekat
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air jika perlu
BAHAN - BAHAN TUMBUK HALUS
7 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
3 inci isi cekur
20 - 25 biji cili padi kam

CARA MEMBUATNYA 

1. Ikan di siang, di bersihkan. Kemudian kerat dua setiap seekor, bergantung pada saiz ikan haruan yang anda guna, kalau besar boleh kerat tiga. Cuci bersih, gaul dengan dengan sedikit garam, jus limau nipis dan satu camca besar tepung gandum. Perap 15 minit, cuci kembali hingga betul2 bersih. Toskan, gaul dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Goreng ikan tadi hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Ketepikan.

2. Tuang santan ke dalam periuk. Masukkan bahan2 tumbuk halus, asam gelugor dan masak hingga mendidih, kacau sentiasa. Tambah ikan goreng kacau perlahan. Masak dengan api kecil dan kacau sentiasa untuk mengelakkan pecah santan.

3. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Akhir sekali tambah hirisan daun cekur, kacau dan masak untuk 1 - 2 minit lagi. Rasadan jika ok boleh matikan api.

Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...Selamat mencuba!!

Kredit Che Mat Gebu – Dapur Tanpa Sempadan

Catat Ulasan

0 Ulasan