resepi popia ikan bilis berkacang...krup krap krup krap bila dkunyah...
smlm buat..mlm td abis sebalang...huhu
Bahan:
Kulit popia (saya guna yang sedang)
Ikan bilis
Kacang tanah
Tepung gandum + air
Kulit popia (saya guna yang sedang)
Ikan bilis
Kacang tanah
Tepung gandum + air
Cara2:
1. Lipat kulit popia dan potong..ambik satu bahagian tadi lipat mmanjang dn potong..dn satu bhg yg mmanjang tadi lipat 4 dan potong...
2. Kacang tanah dibasuh dan djemur smpai betul2 kering..kalo basuh masa tu dan masa tu nak goreng..luar kacang garing dlm.lemau (petua arwah mak mertua)
3. Ikan bilis basuh dan jemur gak..yang ni kena.perati kan selalu..yang memerhati..nanti cik meow cik rung cik mut .berpesta..hihi
4. Susun potongan.popia atas dulang..sapu bancuhan tepung tgh2 popia dan letak la.ikan bilis dan kacang tadi..
5. Akhir skli boleh la dgoreng...goreng smpi warna keemasan..
# selain.kcg tanah..kkak2 adk2 aunty2 leh guna kcg ijau ataupun kcg dal...makesure rendam dulu smpi kmbang..
# kalo xde ikn bilis (abis stok) ke..leh guna udang geragau kering..makesure basuh dn kringkn dulu...
# kalo xde ikn bilis (abis stok) ke..leh guna udang geragau kering..makesure basuh dn kringkn dulu...
Selamat Mencuba...
credit : Norliza Tahir
0 Ulasan