RENCAH AYAM TANDORI INDIA STYLE
(Sesuai juga utk perap ikan/daging/seafood)
Bahan-bahan
- jintan manis
- jintan putih
- halia
- bawang putih
- bawang merah
- serai
- serbuk kunyit
- cili kering
- air asam jawa
- gula melaka
Cara-cara
- goreng kering jintan manis dan jintan putih hingga agak kekuningan.. Biarkan sejuk seketika kemudian kisar kering
- kisar bawang putih, bawang merah, halia, cili kering dan serai dan tumis
- bila naik minyak, masukkan sedikit serbuk kunyit
- masukkan jintan manis dan jintan putih yg dikisar tadi
- masukkan air asam jawa
- masukkan gula melaka
- masukkan garam secukup rasa.
- masak sehingga pekat dan naik minyak
- biarkan sejuk
- perap ayam dlm 1/2 jam atau lebih
- bakar seperti biasa
- sedia dihidangkan
(Sesuai juga utk perap ikan/daging/seafood)
Bahan-bahan
- jintan manis
- jintan putih
- halia
- bawang putih
- bawang merah
- serai
- serbuk kunyit
- cili kering
- air asam jawa
- gula melaka
Cara-cara
- goreng kering jintan manis dan jintan putih hingga agak kekuningan.. Biarkan sejuk seketika kemudian kisar kering
- kisar bawang putih, bawang merah, halia, cili kering dan serai dan tumis
- bila naik minyak, masukkan sedikit serbuk kunyit
- masukkan jintan manis dan jintan putih yg dikisar tadi
- masukkan air asam jawa
- masukkan gula melaka
- masukkan garam secukup rasa.
- masak sehingga pekat dan naik minyak
- biarkan sejuk
- perap ayam dlm 1/2 jam atau lebih
- bakar seperti biasa
- sedia dihidangkan
0 Ulasan