PUPUDAK - Kuih Tradisi Masyarakat Banjar
Bahan2:
a)
-daun pisang
-getah
(Utk buat sarung kuihnya)
a)
-daun pisang
-getah
(Utk buat sarung kuihnya)
- 2cwn tepung gandum
- 1¹/² cwn santan pekat
- 1¹/² cwn air daun pandan
- sedikit garam
- pewarna ijau
- ¹/² cwn gula (nk manis lg tmbh gula)
- sebiji telur
(Blend semua bhn
Cara2:
1 - didihkan air dalam periuk
2 - tuang bahan yg d blend dlm sarungnya
3 - dah siap ikat getah terus masukkan dlm air didih..
4 - rebus sehingga kuihnya timbul di permukaan air ( bermakna kuih dah masak sepenuhya)
5 - sedia di hidang ( lg best klu dpt sejukkn dlm peti ais)
1 - didihkan air dalam periuk
2 - tuang bahan yg d blend dlm sarungnya
3 - dah siap ikat getah terus masukkan dlm air didih..
4 - rebus sehingga kuihnya timbul di permukaan air ( bermakna kuih dah masak sepenuhya)
5 - sedia di hidang ( lg best klu dpt sejukkn dlm peti ais)
P/s: Kuih yg masak sempurna dan betul..bila di buka sarungnya..akan begoyang2.
Jangan lupa Like & Share
Kredit resepi ini kepada cayunk sue
0 Ulasan