KUIH PAUNG/KUIH BOM VERSI TERENGGANU

KUIH PAUNG/KUIH BOM VERSI TERENGGANU

BAHAN INTI
5 ekr ikan selayang @ kembung
1 cwn santan
5 ulas bwng merah
1 inci halia
1/4 cwn air
1sd teh halba
1sd teh garam
2sd teh gula

CARA :
- rebus & blend isi ikan + santan
- tumbuk @ kisar bawang merah & halia
- campurkan isi ikan yang telah diblend dengan bahan tumbuk @ kisar
- masukan dalam kuali, masukan garam, gula, halba
- masak guna api sederhana hingga agak kering
BAHAN DOH
2 cawan tpng pulut
1 cawan tepung gandum
2 cawan kelapa muda parut
1sd teh garam
3/4 cawan air
CARA :
- gaul sebati tepung pulut, tepung gandum, kelapa parut muda & garam
- masukan air sikit2 hngga menjadi doh yang sebati
- ambil doh sebesar bola golf, leperkan & masukan inti, bulatkan semula kemas & susun dalam tray @ talam yang telah disapu minyak
- buat hngga habis
- biarkan seketika (15 minit)
- goreng kekuningan dngn api kecil
- kalau untk difrozenkan goreng 1/2 masak je
SELAMAT MENCUBA

Catat Ulasan

0 Ulasan