ENAK DAN UNIKNYA MEE BELACAN

ENAK DAN UNIKNYA MEE BELACAN


By: Jamayah Bujang
BAHAN-BAHAN
Mee Hoon Belacan
*(utk sebungkus meehon - makan untuk 5-6 org)
Bhn A
Bwng Putih (5 ulas)
Bwng Merah (4 ulas)
Bwng Besar (1 ulas)
Udang kering (1 sudu besar)
Belacan (1 sudu besar)
Kepala Udang Payak (dlm 20 kepala)
Cili Padi (4)
Cili Hidup (2)
*jika mahu pedas boleh tambah cilinya
Pati belacan (brand Knorr)
Pati ayam (brand Knorr)
Garam
Gula Apong Secukupnya
Bhn B
Meehoon (celur)
Sotong Kembang (celur + hiris kecil)
Timun (hiris kecil)
Kacang tanah diTumbuk
Telor Padi Jika Suka
Cara Membuatnya :
1/ Kisar bahan A d atas. Tumis hingga naik bau.
2/ Di periuk yang berlainan, rebus kepala udang.
3/ Air rebusan di tuang ke dalam tumisan. Masukkan 2 sudu besar pati belacan (brand Knorr) dan satu sudu kecil pati ayam (brand Knorr)
4/ Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis sedikit.
5/ Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6/ Akhir skali masukkan tepung jagung sesedang pekat.
7/ Angkat & hidang bersama bhn B.
PASTIKAN DAH LIKE TAU. KALAU BELUM SILA LIKE OKE, NANTI TERLEPAS PULAK RESEPI2 BEST 

Catat Ulasan

0 Ulasan