Daging Pak Ka Pow...pedas terangkat...menyengat!!

Menu potluck bersama family malam ni... Daging Pak Ka Pow...pedas terangkat...menyengat!!
Assalamualaikum
Maaf sesgt...lps masak...dinner dgn family..sbb tu lambat.
Maaf jugak.sbb daging pak ka pow sy ni versi saya..saya olah supaya anak2 suka mkn...sy tak pakai daun basil atau temangi.
Ok ni saya sertakan versi saya

Daging - dihiris halus2
(boleh guna daging kisar atau daging fresh)
Bawang merah - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Cili benggala hijau -di hiris
Daun bawang - dipotong panjang
Bawang holand - dihiris
Cili padi - diracik halus atau tebal ( ikut citarasa)
Bunga kantan - diracik halus
Cili sos
Sos tiram
Kicap manis
Kicap masin
Sos berbeku
Garam dan gula
Tumis bahan tumbuk hingga garing..masukkan daging, masak sekejap dan masukkan air kiranya klu daging agak liat..rebus lama sedikit

Masak daging hingga agak kering air..masukkan cili sos, sos tiram, kicap manis dan masin dan sos berbeku..masak sampai sos dah sebati dgn daging..tambah sedikit air kalau agak kering. Rasa klu kurang boleh tambah gula dan garam(ikut citarasa masing2) Kemudian boleh la masukkan cili padi bunga kantan bawang dan cili benggala...gaulkan sekejap dan masukkan daun bawang. Gaul sedikit dan tutup api..
Selina Teoh 

Catat Ulasan

0 Ulasan